Nederlanders zijn gewend aan centrale energieopwekking in grote centrales die energie leveren op ieder door ons gewenst moment. Maar steeds meer mensen willen niet in de grond kijken naar fossiele brandstoffen, maar in de lucht naar wind en zon. Steeds meer mensen wekken decentrale en duurzame energie op. Dat brengt nieuwe vragen. Voor grote energiebedrijven is het nu al lastig om continu energie te leveren bij een wisselende vraag en dat wordt complexer als het ook het aanbod gaat wisselen. Mensen zouden de energie die ze opwekken aan elkaar moeten kunnen leveren op momenten dat ze deze niet nodig hebben. En we zouden kunnen wennen aan het gebruiken van energie op het moment dat deze er is, we kunnen de was doen als de zon op onze panelen schijnt.
Dat vraagt om ander gedrag op individueel niveau, om samenwerking in de buurt, om een andere manier van kijken in grote bedrijven en om nieuwe samenwerkingsverbanden.
Riddervis heeft ervaring met energietransitie:
- Riddervis is gehuisvest in het eerste energieneutrale monument in Nederland, een monument met een A++ label dat in de eigen energie voorziet. Het realiseren van dit project heeft Riddervis veel geleerd over de techniek die daarvoor nodig is, maar vooral over de samenwerkingsprocessen die nodig zijn om een dergelijke ambitie te realiseren.
Informatie:
![]() Energietransitie- Dat vraagt om een vernieuwende aanpak |